Omgeving

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Wij zijn klein en zij zijn groot, en dat is bêst genôch.

Beekjes, rivieren, meren, vaarten, plassen, baggersloten en singels. In Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdreven de zee, bevoeren de vaarten, fierljeppen over sloten en bouwden terpen voor een drogevoetengarantie. Ervaar ons prachtige waterlandschap!

En over de zee gesproken. Zand in je onderbroek, krantje lezen bij windkracht 4 en cocktails drinken in de duinen. Voor het gevoel van vrijheid hoef je niet naar de Cariben. Het is gewoon hier, in de Friese voortuin die ook wel bekend staat als het bijzonderste stukje UNESCO Werelderfgoed: De Wadden. Ga de uitdaging aan van het wadlopen! Of bezoek één van de vele strandjes aan het IJsselmeer bij Makkum, Hindelopen of Stavoren. Kun je meteen smullen van de gerookte IJsselmeer paling!

Een omgeving die gemaakt is om te fietsen en te wandelen. Geen bergen om te trotseren, geen dalen om het gas los te laten. Wel slingerende paden door dertien verschillende landschappen en over glooiende dijken.

En mocht je toch een grotere stad willen bezoeken? Leeuwarden uiteraard als hoofdstad van de provincie. In 20 autominuten ben je er. Of Groningen, de bruisende studentenstad op een klein uur rijden. Of onze hoofdstad Amsterdam. Bereikbaar in een ruim uur. Gezellig een dag de drukte in, maar ’s avonds weer wegdromen in alle rust. Of dichterbij de “kaasstad” Alkmaar en Haarlem. Wij hebben er speciaal de afsluitdijk voor aangelegd!

En trouwens, Leeuwarden-Fryslân was in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was een bijzonder jaar!

En niet vergeten te genieten van de lokale specialiteiten! Friesland is de thuisbasis van het lekkerste suikerbrood, de oranjekoeken en “Fryske dúmkes”. Of de hartige droge worst. Lekker bij de Friese Beerenburg (kruiden getrokken op basis van jenever). Of een ‘Bjusterbaarlik bier út Fryslân’: “Us Heit”. Gebrouwen op 10 minuten afstand in Bolsward. Maar naast de overheerlijke streekproducten heeft Friesland nog meer te bieden op culinair vlak. Laat je meevoeren langs hoogwaardige sterrenrestaurants, biologische hotspots en bijzondere eetcafés.

En dan de Greidhoeke! Een onontdekt gebied in het hart van Friesland. Dit weidse landschap moet u zien, ruiken en horen. Het liefst fietsend, wandelend of varend. Ja, varend! Met ons bootje en een goed gevulde picknickmand met verse en lokale lekkernijen van Angella!

Hier beleeft u de vier jaargetijden ten volste! In het voorjaar genietend van de bloemenpracht en de over elkaar buitelende vogels in de natuurgebieden (Skrok, Skrins en Leonser Polder). De lome zomer waarin u al varend of fietsend het gebied kan ontdekken, maar ook tijdens de geheimzinnige herfst wanneer de statige kop-hals-romp boerderijen uit de laaghangende mist oprijzen en in de winter is de Greidhoeke bij uitstek geschikt om prachtige schaatstochten te maken.

En in het midden van de Greidhoeke, op korte fietsafstand van de Friese Elfsteden Sneek, Bolsward en Franeker, ligt Easterein. Ons terpdorp wordt gekenmerkt door de Martinikerk. Deze is grotendeels middeleeuws en bezit de oudste sacristie van Friesland. Een bezienswaardigheid is de zeldzame kraak (oksaal) uit 1554 met renaissance-snijwerk. In het interieur bevindt zich een 17e-eeuwse herenbank.
Een deel van Easterein is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp een tiental rijksmonumenten.

Jo binne tige wolkom!

Meer informatie is te vinden op www.friesland.nl en www.greidhoeke.com

Nederlands